Nadzieja jest odwieczną wszystkich ludzi piastunką:
kołysze nas bezustannie i smutki nasze usypia.

Nowe tematy na Forum
    Artykuły

    Z MYŚLĄ O TOBIE - INFORMATOR DLA RODZICÓW MAŁYCH DZIECI Z ZESPOŁEM DOWNA
    Z myślą o Tobie - Informator dla rodziców małych dzieci z zespołem Downa

    Z MYŚLĄ O TOBIE - INFORMATOR DLA RODZICÓW MAŁYCH DZIECI Z ZESPOŁEM DOWNA

    Informator ZD
       Przedmowa
       Nierozłączni
       Gorące Pytania
       Dlaczego ja?
       Medycyna
       Rehabilitacja
       Prawo
       Przydatne adresy
    Zespół Downa

    Węch i smak genetycznie zaprogramowane

    Smak i węch są uwarunkowane genetycznie. To, czy dany aromat uznamy za przyjemny zależy od naszego DNA – donosi „Nature Genetics”.
    Za pracę detektorów zapachu w nosie człowieka, od których zależy nie tylko węch, ale w dużej mierze także nasz zmysł smaku, odpowiada około tysiąca genów.
    Smak i węch są uwarunkowane genetycznie. To, czy dany aromat uznamy za przyjemny zależy od naszego DNA – donosi „Nature Genetics”.
    Za pracę detektorów zapachu w nosie człowieka, od których zależy nie tylko węch, ale w dużej mierze także nasz zmysł smaku, odpowiada około tysiąca genów.
    Dotychczas wiadomo było, że ponad połowa z nich jest u każdego człowieka nieaktywna.

    Uczeni z Izraela odkryli jednak ostatnio, że co najmniej 50 genów może być aktywnych bądź nieaktywnych w zależności od osoby.

    Badania zespołu naukowców z Molecular Genetics Department w Weizmann Institute of Science wykazały, że prawie każdy człowiek ma odmienny układ aktywnych lub nieaktywnych receptorów węchowych. Taka różnorodność genetyczna wpływa na sposób odbierania tysięcy zapachów i smaków.

    Konfiguracja ta może zmieniać się w zalezności od przynależności etnicznej człowieka.

    Zdaniem uczonych odkrycie może w znacznym stopniu wpłynąć na działalność firm produkujących perfumy, żywność i napoje. Wcześniej o ocenę nowego zapachu czy produktu żywnościowego proszono jedną osobę, która reprezentowała miliardy konsumentów. Skoro jednak każdy człowiek posiada inaczej uwarunkowane genetycznie receptory węchu i smaku, strategię tę trzeba będzie zmienić.

    W przemyśle farmaceutycznym, pod wpływem odkryć farmakogenetyki, planuje się opracowywanie leków „szytych na miarę”, odpowiadających genetycznym uwarunkowaniom człowieka. Podobne rozwiązanie może być zastosowane w przemyśle spożywczym i kosmetycznym. Prosty test DNA mógłby umożliwić klasyfikację potencjalnych nabywców perfum i produktów żywnościowych.” – Warszawa (PAP), źródło”

    Newsy

    293 dzień2018
    PAŹDZIERNIK
    sobota
    Ireny, Kleopatry, Witalisa  
    72 dni do końca 2018  

    (c) 2003-2018 Team Dar Życia:: nota prawna :: o plikach Cookies :: biuro@darzycia.pl
    Polecamy:   Forum o zwierzętach